La Tosa

In de winkel staan ook wijnen die niet of nagenoeg niet elders in Nederland te koop zijn. Deze worden niet op de website aangeboden omdat de levering soms wat onregelmatig is. Het betreft o.a. de wijnhuizen La Tosa en Giovannini, beiden uit de regio Emilia-Romagna en Bottega Pecchioli uit Toscane.

Wijnbezoekjes

 

In de winkel staan ook wijnen die niet of nagenoeg niet elders in Nederland te koop zijn. Deze worden niet op de website aangeboden omdat de levering soms wat onregelmatig is. Het betreft o.a. de wijnhuizen La Tosa en Giovannini, beiden uit de regio Emilia-Romagna en Bottega Pecchioli uit Toscane.

Dit familiebedrijf bestaat sinds 1980 en wordt geleid door de broers Stefano (1960) en Ferruccio (1958) Pizzamiglio.  Beide geboren in Milaan. Eigenlijk was het de bedoeling dat beide broers in de voetsporen van vader zouden treden namelijk die van arts. Ze begonnen wel aan de studie maar de liefde voor wijn en wijnbouw was toch te sterk. Vanaf het moment dat Stefano op zijn zeventiende zijn eerste wijnproeverij had, was hij niet meer te stoppen. De ene na de andere cursus werd gevolgd, informatie verzameld en wijnkelders bezocht. In 1980 kocht broer Ferruccio, die de grote stad ontvluchtte,  twee wijngaarden. Hierop stonden al druivenstokken uit de zestiger jaren met een oude boerderij die de naam “La Tosa” droeg. ”La Tosa” komt vanuit “tosatura delle pecore” wat schapen scheren betekent. Dit was vroeger een verzamelplaats om schapen te scheren.

Het was de bedoeling dat deze aanwinst een hobbyproject zou worden voor de hele familie….. 
Maar in 1984 besloten de broers om deze hobby om te zetten naar  een echte baan.     In 1985 produceerde de familie de eerste wijn; 1000 flessen Gutturnio. Helaas geen goede start omdat een enorme hagelbui bijna alle druiven had vernietigd.

Stefano studeerde  aan de Agricultural University of Piacenza en daarna o.a. in Franciacorta, Elzas, Loire, Bourgogne, Bordeaux, en veel zelfstudie in eigen wijnkelder. De filosofie achter de wijnen van La Tosa volgens de gebroeders Pizzamiglio; “Vergelijk het maken van wijn met het opvoeden van een kind; je moet het zo opvoeden dat hij in zijn waarde wordt gelaten met zijn eigen persoonlijkheid en karakter”.

Het bedrijf heeft vier eigen wijngaarden welke de volgende namen kregen; Morello, Sorriso, Ronco en Bel Sorriso.

Twee wijngaarden worden gehuurd, te weten Cà di Terra en Bellaura. La Tosa produceert wijnen van diverse druiven.  De blauwe barbera, bonarda, cabernet sauvignon en merlot. De witte verbouwde druiven zijn ortrugo, sauvignon, trebbiano romagnolo en malvasia di candia aromatica. De wijnen zelf hebben ook allemaal een eigen prachtige naam: Terrefiaba, Riodeltordo, TerredelleTosa, Vignamorello, Luna Selvatica, Ora Felice en mijn favoriet Sorriso di Cielo.

Zo valt er nog veel te vertellen over deze aardige en vooral bescheiden mensen. Met veel trots praten over hun vak.  Dat heb ik mogen ervaren afgelopen zomer tijdens mijn bezoek aan dit echte familiebedrijf. Van te voren was mijn komst bekend en werd dan ook zeer hartelijk ontvangen. Nog steeds heb ik contact met Stefano en “app” met hem over de oogst met natuurlijk begeleidende foto’s.  Dat vind ik wel bijzonder! Zo liet hij weten dat dit de langste oogst in 22 jaar was!

Na een persoonlijke rondleiding met Stefano door het bedrijf, een kijkje in zijn prachtige bibliotheek met authentieke wijnboeken die soms van oudheid uit elkaar vallen en kennis gemaakt te hebben met  broer Ferruccio, kregen wij een heerlijke lunch aangeboden. Zijn  vrouw en dochter die een mooie tattoo draagt van het logo La Tosa,  serveerde ons heerlijke gerechten die vers bereid waren door de schoonmoeder van Stefano. Uiteraard bij elk gerecht kwam  een bijpassende “La Tosa”. Gelukkig werd er ook mijn favoriet geschonken: “Sorriso di Cielo” – glimlach van de hemel- ……

De wijnen van La Tosa zijn verkrijgbaar in de winkel en staan niet in de webshop. De reden hiervan is de langere levertijd (ca 4 weken) van deze mooie wijnen. Mocht u deze wijnen toch willen bestellen stuur dan een mail naar info@wijnwinkelsneek.nl. U krijgt dan een passende offerte toegestuurd.

Neem contact op

Passende offerte ontvangen voor uw flessen van La Tosa? Neem Vrijblijvend contact met ons op.

15 + 5 =