Regio Trentino-Alto Adige

 

Trentino-Alto Adige

Deze regio bestaat uit twee delen.  Het gebied wordt omgeven door de Dolomieten en de Alpen. Alto Adige, Südtirol, is overwegend Duitstalig.  Dit is omdat dit gebied sinds 1919 pas Italiaans is. Alto Adige heeft een Alpenklimaat; koude winters en warme zomers. Dag en nachttemperaturen verschillen aanzienlijk waardoor er frisse witte wijnen met goede zuren ontstaan.

De druiven chardonnay, pinot bianco, pinot grigio,  schiava en gewürztraminer zijn de belangrijkste witte. Rode wijnen van de lagreindruif welke in grote hoeveelheden zijn aangeplant, zijn intens donker met aroma’s van pruimen, kersen en chocolade. Het zijn robuuste wijnen met een laag tanninegehalte. De rosé van deze druif wordt Kretzer genoemd.

Trentino, zuidelijk van Alto Adige, heeft een echt Italiaans karakter. Er heerst hier ook een mediterraans klimaat. De internationale witte druiven chardonnay, pinot grigio, sauvignon blanc en müller-thurgau zijn het meest van belang. Van de blauwe rassen zijn pinot nero, cabernet sauvignon en merlot de meest gebruikte.
Van de autochtone druiven kent men de nosiola (wit), enantio (blauw) en de teroldego (blauw). Samen zijn de gebieden goed voor 15.000 ha aan wijngaarden.

Geen van beide regio’s heeft een DOCG, wel 8 DOC’s.

De wijnen uit Trentino- Alto Adige in de winkel van Est! Est!! Est!!!:

  • Ferrari spumante (Trentino)                                €27,95
  • Lagrein, Tiefenbrunner, (Trentino)2016            €23,50
  • Lagrein, rosé, peter zemmer (Alto Adige)         €14,95
  • Pinot nero, Cembra,2018 (Trentino)                  €12,95

     

    Neem contact op

    Meer weten van de wijnen vanuit de Regio Trentino-Alto Adige? Neem vrijblijvend contact met ons op.