Regio Friuli-Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia

In het uiterste noordoosten van Italië ligt deze bergachtige streek met een productie van voornamelijk witte wijn, namelijk 75%. Veel wijngaarden lopen door tot in Slovenië. De bedrijven zijn hier voornamelijk in handen van families.

Dit gebied is het meest regenachtige van Italië maar de zomers zijn zonnig en warm. Het verschil in dag- en nachttemperatuur is groot waardoor de druiven goede zuren en complexe aroma’s ontwikkelen. Het gebied kenmerkt zich door diversiteit in microklimaten en grote bodemdiversiteit; zandsteen, kalkrijke mergel, ijzer en klei. Naast de inheemse druivensoorten tocai friulano, ribolla gialla, verduzzo voor wit worden ook sinds 1800 de nieuwkomers pinot bianco, pinot grigio, sauvignon blanc en chardonnay verbouwd op de mergelrijke bodem.

Buiten de moderne variëteiten merlot, cabernet sauvignon en carmenère zorgen de inheemse druivenrassen refosco , schioppettino en tazzelenghe  voor een geheel eigen gezicht. Een specialiteit is de picolit, waarvan  een kostbare zoete dessertwijn wordt gemaakt. Het is een druif die reeds meer dan 400 jaar lang wordt geproduceerd  maar enkele decennia geleden bijna verdwenen was. Het is een moeilijk te telen druif omdat de picolit problemen ondervind bij de bestuiving en hierdoor moeilijk vrucht zet. Heeft. De wijn wordt gerekend tot een van de beste dessertwijnen van Italië.

Fruili kent 4 DOCG en 10 DOC wijnen.

De wijnen uit Friuli in de winkel van Est! Est!! Est!!!:

  • Lison, Mazzolada, 2017                  €9,95
  • Merlot, Mazzolada, 2017                €9,95
  • Cabernet franc, Mazzolada 2018  €9,95
  • Pinot grigio, Mazzolada                  €9,95

Neem contact op

Meer weten van de wijnen vanuit de Regio Friuli-Venezia Giulia? Neem vrijblijvend contact met ons op.

3 + 11 =