Klimaatzones

Italië kent veel soorten klimaten. Ook op regionaal niveau bestaan veel verschillen. Elk macroklimaat kent diverse mesoklimaten.

In de Alpen kan het op hoogte wel -35˚C worden. In het noordoosten zijn er dan regelmatig heftige regen- en sneeuwbuien. Zuidelijk van de Alpen heerst een landklimaat met warme zomers en weinig neerslag maar koude, vochtige winters. De Apennijnen beschermen het oosten tegen de westenwinden.Hierdoor is het klimaat in het oosten milder en gelijkmatiger. De wijnoogsten daar laten ook minder verschil zien in volumes en zuurgehalte dan in het westen. De temperatuurverschillen zijn aanzienlijk. Het zuiden is niet per definitie het warmst. Umbrië ligt bijvoorbeeld zuidelijker dan Toscane maar is wel koeler. Er heerst hier een mediterraan klimaat. Toscane heeft een continentaal klimaat. De temperatuur wordt ook bepaald door invloeden uit zee, meren of hoogte en expositie van de wijngaard.

Om het overzichtelijk te houden heb ik besloten niet de wijnen naar regio te sorteren maar om deze te verdelen in klimaatzones. Dit omdat naast de verschillen in regio’s ook veel overeenkomsten zijn wat betreft druiven, bodem, ligging ten opzichte van de zon, de hellingshoek, hoogte, luchtvochtigheid en watertoevoer.

Het is een bestaande indeling die in het leven geroepen is door een oenoloog uit Piemonte dr. Renato Ratti. Officieel heten ze dan ook de klimaatzones volgens Renato Ratti, Per zones zal ik kort uiteenzetten wat deze inhouden.

Klimaatzone 1

Vini Pedemontani

Dit is de noordelijkste zone en bestaat uit 6 regio’s:

-Aostadal
-Piemonte
-Lombardije
-Trentino Alto-Adige
-Veneto
-Fruili-Venezia Giulia

Vini pedemontani betekent “wijnen van de voet van de bergen” Het gebied wordt omsloten door de Alpen en Dolomieten in het noorden, welke beschermen tegen de koude noordenwind en in het zuiden de Apennijnen. In Lombardije ligt een deel van de Povlakte die doorloopt tot in Emilia-Romagna. Vanuit het zuidoosten, Veneto, geeft de Adriatische zee warme lucht over de wijngaarden waardoor de winters hier zacht zijn.

Klimaatzone 2

Vini centrali

Dit betreft alleen de regio

-Emilia-Romagna

De hoofdstad Bologna verdeeld de gebieden Emilia en Romagna in twee. Dit gebied kenmerkt zich door de enorme Povlakte waar de bodem heel vruchtbaar is. Tweederde van de wijngaarden uit zone 2 liggen op deze vlakte, waar het in de winter mistig en koud is en in zomer vochtig en warm. In de bergen daarentegen heerst een gematigd continentaal klimaat. Ook wordt dit gebied sterk beïnvloed door de Adriatische Zee.

Klimaatzone 3

Vini tirrenici

Dit gebied het gehele westen van Italië:

-Ligurie
-Toscane
-Umbrië
-Latium
-Campanië
-Basalicata
-Calabrië

Al deze gebieden liggen langs de Thyrreense Zee. Hier regeren de heuvels en de wijngaarden liggen hier op zuidwesthellingen. In het oosten de Apennijnen. De warmte geven de druiven voldoende alcohohol terwijl de zeeverkoeling zorgt voor voldoende zuren.

Klimaatzone 4

Vini adriatici

Dit gebied betreft het gehele oosten van Italië:

-Marken
-Abruzzen
-Molise
-Apulie

Het is hier overwegend droog en warm met een lage luchtvochtigheid. Hier heerst de Tramontana; een sterke koude noordwestenwind.

Klimaatzone 5

Vini mediterranei

Alleen de grote eilanden worden hier ingedeeld, te weten:

-Sicilië
-Sardinië

Het is op zich bijzonder dat deze eilanden tot een zelfde klimaatzone wordt gerekend omdat zij in veel van elkaar verschillen. De gemiddelde jaartemperaturen en zonuren zijn bijna gelijk maar geografisch onvergelijkbaar. Sardinië ligt ongeveer 200 km van het vasteland en heeft in het midden hele vruchtbare bodems.

Neem contact op

Vragen over deze klimaatzones of welk smaakprofiel het beste bij u past. Neem Vrijblijvend contact met ons op.

4 + 3 =