Est! Est!! Est!!!

Vrijwel direct wist ik hoe de winkel moest gaan heten. Van twee kanten bekeken was het een logische, misschien wel de enige goede naam……

Het verhaal achter de naam van de winkel.

Door de cursussen en de studie aan de wijnacademie leer je niet alleen veel over wijn, wijnhuizen, druivensoorten, vinificatiemethoden, klimaat en bodemtypes maar ook mooie wijnverhalen komen voorbij. Est! Est!! Est!!! is zo’n verhaal. Dit verhaal begon in het jaar 1111. Het jaar waarin bisschop Johannes Defuk op weg ging naar Rome…….

Johannes Defuk, ook wel bekend als Johannes Fugger, is samen met een grote groep Duitse geestelijken en een gezelschap hooggeplaatste edelen onderweg. Zij gaan naar Rome om de kroning van Hendrik V bij te wonen. Johannes Defuk is, net als vele mensen, liefhebber van heerlijk eten en vooral lekkere wijnen.

Vanuit Duitsland naar Rome was in die tijd een behoorlijke reis en Bisschop Johannes wilde zich gedurende deze reis wel verzekeren van een goed onderkomend met de meest uitmuntende gerechten en als het even kon met heerlijke wijnen. Om hier wat zekerheid in te krijgen zodat hij een prima maaltijd en een paar glazen goede wijn kon drinken, stuurde hij zijn knecht Martin alvast vooruit.

Langs de gehele route had Martin de opdracht om de beste herbergen uit te zoeken en deze markeren met het Latijnse woord: Est!  Vertaald betekent dit: “ Hier is het”. Martin nam zijn opdracht zeer serieus. Naast een goede slaapplek was het belangrijk om goede wijn te schenken, hier schreef Martin dan Est! Est!! boven de deur zodat Johannes wist dat hij deze herberg niet links kon laten liggen.

Zo vorderde de reis van Bisschop Johannes voorspoedig en kwam hij terecht in Montefiasco, gelegen in het noorden van de regio Lazio. Hij kwam hier bij een herberg waar zelfs drie keer het woord Est! op was geschreven. Was Martin zelf wel helemaal helder geweest of begon hij zelf moe te worden? Johannes knipperde eerst maar eens een paar keer met zijn ogen, maar het stond er echt: Est! Est!! Est!!!

 Johannes stapte direct af en nam zijn intrek in deze herberg, dit zou volgens bediende Martin het summum moeten zijn. Na het drinken van zijn eerste glas witte wijn begreep hij wat Martin bedoelde. Hij was direct verkocht. Wat een uitstekende wijn! Dit zou hij iedere dag willen drinken en dus besloot Johannes om niet verder naar Rome te reizen en in de herberg te blijven. Montefiasco bleef zijn thuishaven voor de komende drie jaar. In die periode had Johannes zoveel wijn gedronken dat zijn lever het allemaal niet meer aan kon en Johannes overleed in Montefiasco.

Bisschop Johannes Defuk is in Montefiasco begraven in de basiliek San Flaviano.
Uiteraard ontbreken op zijn graf de woorden “Est! Est!! Est!!!” niet. De letterlijke tekst die erop staat gebeiteld is:

‘Est Est Est Propter nimium est hic IO Defuk Dominus meus mortuus est’.

Vertaald staat hier: Est! Est!! Est!!! vanwege een overdaad aan Est! is hier mijn meester Johannes Defuk gestorven’.

Een grappig detail uit het testament van de bisschop is dat hij de bewoners van Montefiascone 240.000 scudi, een oude Italiaanse munteenheid, heeft nagelaten zodat zij ieder jaar zijn verjaardag kunnen blijven vieren door een fles wijn over zijn graf uit te schenken.

Na het lezen van dit overigens waargebeurde verhaal, is het waarschijnlijk duidelijker waarom ik heb gekozen voor deze naam. Wanneer je van Italiaanse wijnen houdt moet je hier zijn!

Hier is het!!!

Est! Est!! Est!!!

Vanwege dit prachtige verhaal werd ik heel nieuwsgierig en wilde Montefiascone met de basiliek eens met eigen ogen aanschouwen. Zo geschiedde.

Defuk ligt dus  begraven in de basiliek  “ San Flaviano”.  Men zou een enorm gebouw verwachten maar eigenlijk is het een klein niet echt heel opvallend gebouwtje.  De mooie ruimte met de bankjes zoals in de winkel op de foto was precies zo alleen kleiner dan verwachtte. De sfeer in de basiliek was heel sereen. Met prachtige fresco’s uit de vijftiende en zestiende eeuw. Op een intens (!) biddende vrouw na -ik dacht serieus dat ze niet goed werd- was er niemand.

En ja het graf….is eigenlijk geen graf. De tombe is er wel, die ligt op een zuil maar de overblijfselen liggen in een stenen bakje ervoor. Van Defuk is echt niet veel over.

Hoe dan ook  het was en mooie ervaring en vooral leuk om dit weer door te geven…..

Neem contact op

Vragen over deze historische verhaallijn of welk smaakprofiel het beste bij u past. Neem vrijblijvend contact met ons op.

BEZOEK ONS

Est! Est!! Est!!!

Muntstraat 5

8605 CJ  Sneek

NEEM CONTACT OP

06 42855586

info@wijnwinkelsneek.nl

OPENINGSTIJDEN

Donderdag van 13:00 tot 18:00

Vrijdag van 12:00 tot 18:00

Zaterdag van 12:00 tot 18:00